PRESSMEDDELANDE den 17 mars 2017

Svensk debutantfilm till Cannes

Victor von Schirachs debutfilm reser till Cannes. Den svenska kortfilmen Pleasure är klar för att visas på den berömda filmfestivalen och intresset är stort för projektet.

Victor är mest känd som skådespelare. Vi har sett honom i allting från Svartsjön (TV3), Elsas Värld (TV3) till Aerobics - A love Story, men nu gör Victor sin egen film; en film om sexuellt våld. En film som sticker ut, ifrågasätter och provocerar. Men att agera framför kameran kunde inte Victor hålla sig ifrån. En av huvudrollerna spelas av det unga stjärnskottet. Det var dock först efter ett sent avhopp som Victor hoppade in.

Victor von Schirach i rollen som Brad, och Björn Lundqvist i rollen som transvestiten Tara. Foto: Jonas Koel

Victor von Schirach i rollen som Brad, och Björn Lundqvist i rollen som transvestiten Tara. Foto: Jonas Koel

Victor och teamet har jobbat hårt med den här lilla skatten till kortfilm. Kortfilmer är ofta underskattade, men är själva grunden inom filmskapande. Ytterst få börjar med annat än kortfilmer och att våga visa sin speciella röst och sin stil, så som Pleasure gör, är verkligen häftigt. Filmen är en del i ett projekt där även filmen Niebo (av Erik Bolin) ingår; en film om trafficking. Tillsammans kommer båda dessa filmer utgöra själva grunden för en kampanj, som gör motstånd mot sexuellt våld. Filmerna är olika och kreatörerna likaså, men tillsammans kompletterar de varandra perfekt”, säger Simon Kölle som producerat Niebo och Pleasure.

Parallellt med skådespeleriet har jag ända sedan tiden på Stockholms Teaterinstitut (2007-2008) och på filmblocket med studenterna på Filmhögskolan Akademin Valand, under min tid på Teaterhögskolan i Göteborg (2009-2012), inspirerats till att göra film. Inspiratörer har varit mina vänner och kollegorna My Sandström, Marcus Carlsson och David Odell. Andra som inspirerat mig är min lärare Prof. Gunilla Röör, Ruben Östlund och för att inte tala om Roy Andersson”, berättar filmskaparen och skådespelaren Victor von Schirach

Victor von Schirach i rollen som Brad Foto: Jonas Koel

Victor von Schirach i rollen som Brad Foto: Jonas Koel

Svenska kortfilmer är ofta populära utomlands och några av de absolut första som tog sig en titt på filmen var festival-arrangörerna i Cannes. De lovordade den och tog genast in den på årets festival. En bedrift som få lyckas uppnå med sin första kortfilm. Victor vill skapa en egen produkt, från idé till färdig film och kärleken till hantverket och konsten är stor. Så stor att Victor förälskat sig i processen.

Det här är något jag älskar. Jag försöker undvika att uttrycka mig i termer som bra eller dåligt. Jag tar vara på den kreativa processen och låter mina medskapare vara bra på just sin sak. Min gamla ideella förening gjorde ett namnbyte till Gravity Film Sweden och filmarbetare från när och fjärran samlade sina erfarenheter och skapade Pleasure. Det var under inspelningen av Svartsjön på TV3, som jag kände att det kliade i fingrarna. Jag ville skapa något. Jag insåg att jag inte hade regisserat på länge”, förklarar kortfilmsdebutanten själv.

Efter att ha läst säkert 50 manus, hittade Victor manusförfattaren Rhonnie Fordham från Bainbridge, Georgia i USA. Manuset hette först The Blood Job. Den var till en början mer stereotyp.

”Vi fick till ett fantastiskt samarbete och jobbade ihop med manuset. Efter lite feedback och finslipningar blev det klart. Allt gick väldigt fort. Hans engagemang var enastående. Vi samtalade över Skype och Facebook, Rhonnie och jag. Produktionen tog mig två månader och jag hittade min medspelare Björn Lundqvist, som jag själv tycker är en fenomenal skådespelare."

Björn Lundqvist beskriver sitt arbete med rollen: "Min största utmaning var att få till en dynamik i karaktären Tara utan att bekräfta allas fördomar mot transexuella personer. Mycket av min tid i förproduktionen gick ut på prata och träffa de transpersoner som jag känner, se på filmer, läsa artiklar för att ha något att komma med till inspelningsdagen. Jag tycker det var utmanande att raka av sig håret i ansiktet, på bröstet, ha på sig klackar och peruk. Efter min gestaltning av Tara har jag mycket större respekt för alla skönhetsgrejjer som kvinnor eller de som definierar sig som kvinnor utsätts för, eller mer eller mindre tvingas att anpassa sig till. Victor pushade mig till att göra annorlunda i tagningarna och om jag kom på något nytt i stunden så uppmanade han mig om att ta in det i spelet. Jag hoppas att vi kan jobba mer tillsammans i framtiden!"

Victor von Schirach beskriver vidare: "Det var en otroligt rolig process, men tuffa beslut var också tvungna att tas. Kvällen innan vi skulle filma fick jag beskedet att vi vare sig hade skådespelaren ”Brad” eller den bil som var tänkt för inspelningen. Bilen gick inte in genom entrén till studion, som vår samproducent Ove Valeskog ordnat. Amerikanska bilar är ju så vansinnigt breda. Jag fick efter att ha kontaktat ett tjugotal amerikanska skådespelare, rollsätta mig själv till rollen. Det var ett tufft beslut och det blev ju bra till slut tror jag ändå. Vi blev ju antagna till Short Film Corner i Cannes! Nu väntar vi på svar om vi kommer med på Frame Filmfestival i Göteborg. Att göra film är min skola och i processen just nu skaffar jag mig mer erfarenhet som regissör”,

Har själv även varit post-producent för filmen och det har varit en ren njutning att arbeta med teamet. Musiken är specialskriven för filmen av kompositören Anton Berlin, ett riktigt stjärnskott inom vår tids filmmusik! Han är Sveriges svar på John Williams (kolla in Bamsereklamen på kolmården!)  Även bandet Moment  specialskrev en låt "it's you" till filmen.

"Det gäller verkligen att ha rätt folk omkring sig. Det är nog den största styrkan som jag har som producent - att skapa kontakter och underhålla dem. Jag är väldigt tacksam för att de som väljer att ställa upp vill ställa upp. Annars blir det svårt att utvecklas som regissör om ingen vill göra något för en. Tack alla som känner att det jag gör ör intressant. Jag själv tycker det är galet och knäppt, men roligt och viktigt!" avslutar Victor von Schirach, regissör till filmen Pleasure.

Björn Lundqvist som ger liv åt karaktären Tara. Foto: Jonas Koel

Björn Lundqvist som ger liv åt karaktären Tara. Foto: Jonas Koel

 

OM PLEASURE

Synopsis: Vad händer när man sätter två vilsna själar i ett trångt utrymme, där den ena söker sex och den andra kräver blod? Brad plockar upp en prostituerad transvestit, som visar sig vara oberäknelig, om hon inte blir behandlad på rätt sätt. Brad har räknat ut allt. Plocka upp henne i bilen. Köra till en avskild plats. Väl där ska de njuta precis så som han vill. Vara den som bestämmer. Den som är stor och stark. Äntligen ska han få det han så länge önskat. När han parkerar och vrider av tändningslåset, är han nöjd med sin bedrift. En enkel plan. En dödlig plan.

 

Regi: Victor von Schirach

Manus: Rhonnie Fordham

Producenter: Simon Kölle, Victor von Schirach

I rollerna: Victor von Schirach, Björn Lundqvist

Genre: Thriller

Land: Sverige

Språk: Engelska

Längd: 6:04

Åldersgräns: 15 år

Release: Cannes Filmfestival 2017

Hemsida: www.gravityfilm.org

Presskontakt: Simon Kölle, simon@tulpa.nu eller telefon 070-7925327

Victor von Schirach, Erik Bolin och Simon Kölle finns tillgängliga för intervjuer.